Projekti
Humanitarni rad, snimanje filmova, spotova, promotivnih videa, izdavanje i crtanje stripova, održavanje prezentacija. Pogledajte čime smo se do sada bavili i na čemu trenutno radimo!

Godina Naziv projekta Opis Podprojekti
2015 Mladi za Mlade Mladi za mlade je projekt koji se bavi pomaganjem djeci koja izlaze iz domova i koja se ostavljena bez ikakvih financijskih sredstava i osvjestavanjem građana o istom problemu.
  • Govorna Pošta
  • Škole koje vole
  • Crni linorez - Svijetla budućnost

<-- Povratak na listu projekata!

MLADI ZA MLADE

Napisano October 16, 2015

Projekt Mladi za mlade, s razlogom, trenutno zauzima poziciju centralnog projekta udruge Dignitas. Iako podjeljen u niz, podno objašnjenih subprojekata, isti u svojoj cjeloukupnosti kao glavni cilj postavlja prikupljanje financija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja u trenutku svoje punoljetnosti, uglavnom putpuno financijski i stambeno nezbrinuta, napuštaju domove za nezbrinutu djecu. Projekt, provođen u suradnji sa zakladom Vaša pošta (zaklada Hrvatskih pošta pod inicijativom njihove djelatnice Senke Klarić) u okviru različitih je aktivnosti, pokušavao i pokušava biti partner ideje (provođene u praksu) kako svaka osoba zalužuje pravo na kvalitetan život i solidarnost u teškim trenutcima (poglavito starta u obliku počinjenja samostalnoga života, a bez ičije emocionalne ili financijske podrške).

Podprojekti

Škole koje vole

Napisano October 18, 2015

Održavanjem edukacijskih radionica u srednjim i osnovnim školama, Dignitas njeguje jednu od svojih temeljnih vrijednosti – generacijske solidarnosti. Koordinacijom naših 50-ak volontera, prosječne dobi od 18 godina, osviještavamo tisuće učenika i profesora o situaciji u kojoj se u RH nalaze djeca koja žive te u trenutku svoje punoljetnosti napuštaju domove za nezbrinutu djecu.

U školskoj godini 2014./2015., edukacijske su radionice uspješno provedene u nizu gimnazija i srednjih škola u gradu Zagrebu (II. gimnazija, Klasična gimnazija, X. gimnazija…) te pokazuju zadovoljstvo doživljenim i naučenim kod učenika, ali i kod profesora te učitelja. Školsku godinu 2015./2016. započeli smo na drukčijem terenu – osnovnim školama. Nova publika zaslužuje i novi tretman pa je projekt Škole koje vole u osnovnoškolskoj inačici poznat pod Male škole još više vole.

Podaci za školsku godinu 2014./2015.

Broj obuhvaćenih srednjih škola 8
Broj iskoordiniranih volontera 42
Broj održanih prezentacija 43
Broj učenika sudionika 1290

Govorna pošta

Napisano October 18, 2015

Sama ideja udruge Dignitas i inicijative Mladi za mlade, započeli su snimanjem kratkometražnog, igranog filma Govorna pošta, koji je ima za cilj portretizaciju situacije u kojoj se nalaze djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi u trenutku kada napuštaju domove za nezbrinutu djecu. Nerijetko zbog svoje nezaštićenosti ulaze u neželjene situacije te ih društvo često marginalizira i etiketira. Film je premijeru doživio 23.04.2014. u kinu CineStar. Pojedine uloge su utjelovili i u javnosti prepoznata glumačka lica poput Tarika Filipovića, Ksenije Marinković i Gorana Grgića, a isti je i višestruko festivalski nagrađivan.

Sudjelovanja na filmskim festivalima u Hrvatskoj:

● Screen on the Green, Zagreb

● Four River Film Festival, Karlovac

● Opuzen Film Festival, Opuzen

● Star Film Festival, Sisak

● Dubrovnik Film Festival, Dubrovnik

Sudjelovanja na međunarodnim filmskim festivalima izvan Hrvatske:

● Children’s Film Festival, Istanbul, Turska

● Balkan Food Film Festival, Pogradec, Albanija

● International Children Television Festival, Kijev, Ukrajina

● International Peace & Film Festival, Orlando, Florida / SAD

● Enimation Little Elephant, Maribor, Slovenija

● Adelaide Kids Film Festival, Adelaide, Australija

Nagrade za film Govorna pošta:

● Posebno priznanje za najbolji nacionalni srednjoškolski igrani film na FourRiver FilmFestu u Karlovcu

● Nagrada publike za najbolji film na Star Film Festivalu u Sisku

● Nagrada festivala za najbolji kratki igrani film na Balkan Food Film Festivalu u Pogradecu, Albanija

● Poziv redatelju Leu Vitasoviću na sudjelovanje u Prodigy Campu, međunarodnom filmskom kampu koji se svake godine

održava u Seattleu, Washington / SAD

Crni linorez – svijetla budućnost

Napisano October 17, 2015

Ovaj subprojekt ostvaruje se u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti kao sastavnicom Sveučilišta u Zagrebu, a obuhvaća izradu i otiskivanje kreacija, u tehnici crno-bijelog linoreza, na majicama koje će se prodavati općoj publici. Crni linorez – svijetla budućnost, projekt je u kojemu, kao što ime sugerira, dobrobit je dvostruka: cjelokupni profit od prodaje preusmjeravati će se na policu životnog osiguranja jednog djeteta iz doma; popularizirati će se originalan rad mladih umjetnika, studenata Akademije likovnih umjetnosti, potaknuti na razmišljanje o ulozi vizualnih medija u generiranju društvenog napretka.