Projekti
Humanitarni rad, snimanje filmova, spotova, promotivnih videa, izdavanje i crtanje stripova, održavanje prezentacija. Pogledajte čime smo se do sada bavili i na čemu trenutno radimo!

Godina Naziv projekta Opis Podprojekti
2015 Kreativna Rijeka Program radionica u kojemu studenti prijenose svoje znanje o filmu i glumi mlađim generacijama, tj. osnovnim školama u Rijeci.

<-- Povratak na listu projekata!

KREATIVNA RIJEKA

Napisano October 16, 2015

Medijske radionice za mlade

Cilj

Studenti sveučilišta u Rijeci koji posjeduju specifična znanja povezana uz medije i kreativnost za koju su osposobljeni na temelju svog prijašnjeg rada i obrazovanja na fakultetu, ta znanja i vještine bi prenosili i djelili sa polaznicima riječkih osnovnih škola.

Grupa studenata razvila je plan i program koji je prilagođen za djecu, koji bi prezentirali u njihovim školama u obliku sedmodnevne radionice tijekom proljetnih praznika. Na kraju radionice učenici bi stekli osnovna načela i znanja za bavljenje filmskom i medijskim djelatnostima općenito.

Rezultati

Osim znanja i vještina koje će steći, sudionici će također za trajanja radionica proizvesti audiovizualne radove čija će premijera biti održana u Art kinu u Rijeci te u zagrebačkom kinu Tuškanac kako bi djeca vidjela rezultate svoga rada na velikom platnu. Uz to svi nastali filmovi će biti prijavljeni na dječje festivale i revije u Hrvatskoj i svijetu te će se nekoliko uradaka emitirati na HRT-u 2 u sklopu filmske emisije za mlade „Kokice“ te će biti popraćeni reportažom o cijelom događanju.

Popis radionica:

1.  Gluma
    Voditelji radionice: Student i studentica odsjeka ˝Gluma i mediji˝ na Sveučilištu u Rijeci
    Nika Ivančić i Nikola Nedić
  2. Fotografija/Snimanje
    Voditelj radionice: Studentica ˝Akademije prijmjenjenih umjetnsti˝ u Rijeci
    Matea Mirošević
  3.  Igrani film
    Voditelj radionice: Student Sveučilišta u Rijeci s Odjela za informatike
    Leo Vitasović
  4.  Jednominutni film
    Voditelj radionice: Student ˝Kulturalnih studija˝ Sveučilišta u Rijeci
    Bojan Tišljar

Izvedbeni plan radionica:

Prvi dan

Sve bi se radionice održale u jednom tjednu za vrijeme proljetnih praznika.

Prvi dan bi svi polaznici odslušali osnovni uvod u to što je film i kako se radi film iz jednog kadra. Nakon kratkog teorijskog dijela bili bi podijeljeni u grupe po od tri do pet učenika i bila bi im dana dva sata da sami snime svoj film iz jednog kadra. Nakon snimanja voditelji će pogledati video uratke i napraviti selekciju prema afinitetima i kvalitetama sudionika, te će s obzirom na to biti podijeljeni na radionice specijalizirane onom dijelu filmske djelatnosti za koji su pokazali najveći interes i talent.

Specijalizirane radionice bi prvotno radile samostalno, a naknadno bi se spajale u jednu zajedničku radionicu na kojoj bi proizvodili jedan visoko kvalitetni film trajanja do deset minuta. Taj film bi kao podlogu imao scenariji koji bi se oslanjao na osnovna načela i smjernice kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020 – “rad, različitost i voda” pod objedinjenom temom “luka”.

Drugi dan

Djeca će biti raspoređena po radionicama i počelo bi se s radom na način da svaki mentor svoje polaznike nauči osnove koje trebaju savladati vezano uz područje na kojem će raditi, kako bi na snimanje filma došli pripremljeni.

Radionica koja bi jedina kroz sva tri slijedeća dana svaki dan snimila i montirala film je radionica jednominutnog filma.

Radionica režije će prolaziti osnovna načela redateljskog posla: izradu knjige snimanja, rada s glumcima i filmskom ekipom te osnove psihologije i značenje pishološke karakterizacije likova.

Radionica glume bi prolazila osnovna načela dramske izvedbe, uvježbavanje izražavanja emocija i odnosa glumca s kamerom.

Na radionici snimanja bi se polaznike upoznavalo s tehničkim karakteristikama rada s kamerom i osnovnim načinima kadriranja i snimanja.

Treći dan

Radionice će međusobno surađivati kao što se to događa i na pravom filmskom setu. Sudionici radionice režije predstavili bi uloge i scenarij sudionicima glume, a nakon toga bi u konstruktivnoj suradnji između mladih redatelja i mentora glume glumcima bile dodijeljene uloge.

Nakon što su uloge dodijeljene, mentori radionice glume bi uvježbavali dodijeljene uloge sa polaznicima. Sudionici radionice režije će se nakon toga susresti sa sudionicima radionice snimanja i s njima raspravljati i dogovarati kadrove i lokacije snimanja te napraviti knjigu snimanja.

Četvrti, peti i šesti dan

U ovim danima radionice snimati će se film. Film će se snimati zajedno s mentorima, koji će biti produkcijska okosnica i potpora mladim filmašima. Obzirom da je glavni cilj ovog projekta uključivanje mladih u simulaciju stvarnog snimanja filma ova tri dana bi se iznimno radilo sa svim sudionicima radionice. Važno nam je da se svi osjećaju uključenima i da izađu sa puno novih iskustava i dojmova kako bi im se povećao interes za bavljenje kulturnim djelatnostima.

Kako bismo to postigli, sudionicima želimo osigurati atmosferu u kojoj oni raspolažu i koriste se određenom svotom novca pod nadzorom voditelja. Na taj se način kod djece pobuđuje osjećaj odgovornosti i važnosti kontinuiranog rada.

Sedmi dan

Montaža snimljenog materijala koja će se izvoditi sa sudionicima režije i njihovim mentorom. Zbog specifičnosti ovog zadatka postoji mogućnost da se taj dio provodi i nekoliko dana nakon završetka radionice, ovisno o prirodi materijala te zahtjevima montažnog procesa u kojem će im se objasniti osnove montaže te će imati priliku eksperimentirati sa procesom spajanja pokretnih slika i zvuka tako da čine kohezivnu cjelinu.

Podprojekti